Kiosk
1.2.2019 - Místa - FOTO: Eliška HauserováSuverénně nejvíc gastro místo v současné Žitavě nenajdete nikde jinde než na vlakovém nádraží. Je to kiosek, který se jmenuje Kiosek a Bernd Böthig ho v nádražní hale provozuje už patnáct let. V bufáči, před kterým takřka nepřetržitě postávají svérázní štamgasti s lahváčem v ruce, najdete ty největší poklady německé kuchyně. Bockwurst, bratwurst, currywurst, schnitzel, kartoffelsalat, soljanka a milion čehokoli dalšího k jídlu, možného i nemožného, na co si právě vzpomenete. Ani nápojový lístek za tím jídelním nijak nezaostává, takže si můžete vybrat mezi několika druhy místních piv a poctivým turkem. Nouze není ani o vajíčka natvrdo, které jsou pro všechny případy připraveny hned vedle pokladny. K tomu všemu ještě aktuální nabídka denního tisku a poctivého německého bulváru, tedy kombinace, kterou u nás jen tak (jestli vůbec) nezažijete. Jako by to nestačilo, v kiosku pana Böthiga dokonce seženete i čerstvé květiny nebo pohledy. To vše na prostoru ne větším, než je středně velká koupelna, takže u jediného stolku bývá dost těsno. Ale ani to, že vám soused kouká doslova do talíře, nemůže nijak pokazit gastronomický zážitek, který široko daleko jen tak nezažijete. Takže už se vůbec nedivím, proč spisovatel Jaroslav Rudiš nevynechá jedinou možnost, aby se tady aspoň na chvíli nezastavil. Udělejte to samé a nikdy už nebudete chtít jinak!